POLIANA LERU

BOLILE ALERGICE

450 INTREBARI SI RASPUNSURI
  Autorul Cartea Cuvant introductiv Cuprins Recenzie Lucrari publicate Contact

Cuvant introductiv

Cartea d-nei doctor Poliana Leru "BOLILE ALERGICE - 450 INTREBARI SI RASPUNSURI" este un eveniment editorial, cu implicatii medicale pozitive.
Ea se adreseaza medicului practician, studentului si rezidentului in formare.
Intrebarile sunt cele mai frecvente care pot aparea in contact cu un bolnav alergic, iar raspunsurile sunt clare, la obiect. Din ele razbate un simt practic obtinut prin cunoasterea profunda a datelor teoretice si prin experienta practica dobandita prin activitatea de zi cu zi alaturi de bolnavul alergic.
Afectiunile alergice pot intra in categoria bolilor civilizatiei, deoarece prevalenta acestora este intr-o reala crestere, in ultimele decenii ale secolului al XX-lea.
Aceeasi tendinta se observa si in Romania. Se apreciaza ca unul din patru copii din Europa de Vest este alergic, iar in aceste conditii se poate vorbi de o "epidemie" a bolilor alergice.
Clasic, bolile alergice sunt reprezentate de rinita alergica, astmul bronsic si dermatita/eczema atopica, afectiuni incadrabile in bolile atopice.
In grupul bolilor alergice sunt insa cuprinse si socul anafilactic, alergiile alimentare, alergiile la medicamente.
Particularitatile afectiunilor alergice le fac ca pacientul sa fie un bolnav problema, caci ele pot evolua de la forme usoare la forme extrem de severe, inclusiv cu decese(aparute in plina "sanatate"!).
De asemenea, manifestarile alergice pot fi declansate de cantitati infirme, de alergene, cu o evolutie rapida(de ordinul minutelor!).
In ultimii ani s-a introdus si notiunea de afectiune alergica sistemica, care incearca sa atraga atentia asupra faptului ca alergiile pot evolua concomitent (sau in timp) sub mai multe forme, afectand mai multe organe.
In plus aceste boli afecteaza populatia foarte tanara (sugari) sau cea tanara, in plina perioada de formare (copii si adolescenti) sau activa profesional (tineri adulti). Nu sunt "scutiti" insa nici pacientii varstnici, la care medicatia poate deveni o problema, prin efectele adverse inerente.
Bolnavii alergici constituie un grup de persoane care cresc mult costurile medicale, atat directe cat si indirecte, prin frecventa evolutiei acute, in criza si prin zilele de invaliditate, datorate unei simptomalogii persistente. In plus, la acest grup de pacienti "presenteismul" cu reducerea performantelor scolare si profesionale este mare.
Din toate aceste perspective, cartea d-nei doctor Poliana Leru se recomanda ca o lectura interesanta si utila unor largi categorii de medici, care ingrijesc pacienti cu diverse boli alergice, oferind informatii teoretice si practice de actualitate, intr-o maniera concisa si usor accesibila.

Conf. dr. DIANA DUMITRASCU
Presedinta Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica

Dr. Poliana LERU

Adresa: Spitalul Clinic Colentina, Clinica Medicala II
Sos. Stefan Cel Mare 19 - 21, sector 2, Bucuresti
Tel.: (021) 317 32 45 sau (021) 316 85 95
E-mail: leru@b.astral.ro